MENÜ

Zöld dió
Betegség elkerülése? Egészség megőrzése? Zöld dió a felelőse!

 

A fiatal zöld diónak jelentős C-vitamin tartalma van. Egészségi szempontból ezért az ecetben eltett zöld dió fontos téli C-vitamin forrás. Fájdalmas őszi, tavaszi torokgyulladás esetén gargalizálószerként ajánlják a diós páclét. Az ecetes zöld dió télen az asztalon nemcsak ételízesítő, hanem természetes gyógyszer is.

 

Június végén szedett zöld dióból, aminek még nem csontos a héja, kitűnő dióesszencia készíthető, amely állítólag tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Ha szükségét érezzük, egy kávéskanállal vegyünk be az esszenciából.

Féregűzőnek is mondják.

A zöld dióból készített diópálinka nemcsak étvágyjavító, hanem meghűlésre, gyomor- és bélhurutra is jó. A német népi gyógyászat nem diópálinkát, hanem diólikőrt használ. Különböző ízesítésben, mézes, fahéjas, szegfűszeges változatokban gyomorerősítő likőrként isszák, és torokgyulladás esetén is fogyasztják.

A zöld dióból készült Lotio Juglandis-t amerikai gyógyszerészek mandulagyulladásra ajánlják. Azt mondják, hatékony, és hatása gyorsan megmutatkozik.

 

 

A zöld dió hajerősítőnek is jó. 20 dkg szárított zöld diót 1 liter vörösborban és 1 liter étolajban áztatunk. Ezzel az eleggyel dörzsöljük be a fejbőrt. Erősíti a hajat, csökkenti a korpásodást.

A zöld dió hatóanyagait tartalmazó olajok, krémek inkább kozmetikailag használatosak, a dió egyéb hasznánál tárgyalom. Itt csak annyit, hogy - a dió hatóanyagai miatt - általános bőrkondícionáló hatásuk is van. Németországban Horumersiel-ben a Jade-patikában kaphatók.

 

 

Asztali nézet